2 Mayıs 2017 Salı

Anadolu Efes sezonu Pire'de noktaladı

Turkish Airlines Euroleague'te Play-Off'ların son maçında Pire'de Olympiakos'un konuğu olan Anadolu Efes iyi geçen bir ilk devre ardından ikinci yarıdaki vasat performansı sonrası rakibine 87-78 yenilerek seride 2-3 geriye düştü ve Final Four'a katılma şansını kaybetti. Serinin ikinci maçında yine Pire'de kazanarak eline geçirdiği saha avantajını, dördüncü maçta İstanbul'da kaybederek yitiren temsilcimiz, üçüncü çeyreğin başında rakibine verdiği seri ve final periyodunun kritik anlarında yaptığı basit hatalar sonrası sahadan mağlup ayrılarak son Final-Four biletini adeta Olympiakos'a hediye etti. Böylece İstanbul'daki Final-Four'a iki takımla katılmaya çok yaklaşmamıza rağmen, dördüncü bilet Yunanistan'a gitmiş oldu. 


Karşılaşmanın ilk yarısında işler sessiz sedasız Anadolu Efes'in istediği gibi gitti. Lacivert beyazlılar çok ihtişamlı bir basketbol oynamasa da, çok iyi başlamadıkları bir maçta yavaş yavaş oyuna ortak olarak soyunma odasına üstün gitmesini bildiler. Her ne kadar maçın başında Spanoulis'in önderliğinde (ilk 17 Olympiakos sayısında 11 sayı - 1 asist) skor üstünlüğünü elde eden taraf Olympiakos olsa da, Cedi Osman'ın gayretleri ve dış şutlardaki yüksek isabet oranı Anadolu Efes'i maçtan koparmadı. İlk çeyreği 25-21 geride tamamlayan Anadolu Efes'te en büyük olumsuzluk Dunston'un kısa sürede arka arkaya aldığı iki faul olurken, pota altında Birch & Young ikilisi karşısında Dunston'a olan ihtiyaç ve Perasovic'in onu korumaktansa pota altını korumaya yönelik tercihi pota altındaki en büyük savunma güvencemizin ikinci çeyrekte üç faule ulaşmasına neden oldu. Karşılaşmanın başlarında hakemler sertliğe fazla prim tanımamak adına faul düdüklerine çok sayıda başvururlarken, bu durumdan zararlı çıkan taraf Dunston ve Kirk'ün 3, Heurtel ve Paul'un da 2 faule ulaştığı Anadolu Efes oldu. Devrenin son 2 dakikasında iki beş numaranın da üç faule ulaştığı Anadolu Efes'te Derrick Brown'u beş numarada izledik. İlk yarıda kısa savunmasına karşı Cedi Osman'ı fırsat buldukça sırtı dönük kullanan Perasovic genç yıldızımız ile sayılar bulurken, Brown - Honeycutt - Thomas üçlüsünün orta ve uzun mesafeli şutları Anadolu Efes'in devreyi 41-37 önde tamamlamasını sağladı. Olympiakos'ta ise Spanoulis'in 13 sayı - 2 asist ile tamamladığı devrede diğer silahların suskun kalması ilk yarıdaki en büyük avantajımız oldu. 


İkinci devreye Olympiakos guardlarıyla doğruları, Anadolu Efes ise Honeycutt ve Dunston ile yanlışları yaparak başladı. Mantzaris & Spanoulis ikilisinin hücumda ikili oyunlarla topu içeri indirmesi, savunmada da sertlikle başlaması Olympiakos'a 9-0'lık bir seri getirirken; Spanoulis'in savunmasındaki Honeycutt'ın fiziksel avantajını kullanmak yerine dış şut denemeyi tercih etmesi, Dunston'un zorlama hücumu ve sonrasında gelen hücum faulüyle dörtleyip kenara gelmesi momentumu bir anda Olympiakos lehine çevirdi. 3.5 dakika içinde 41-46'ya gelen skor Perasovic'e molayı aldırırken, çeyreğin ilerleyen dakikalarında Alex Kirk'ün de yine bir hücum faulle (savunma faulü olması daha mı az can yakardı bilinmez) dörtlemesi Efes'i daha kısa bir beşle oynamaya zorladı. Pota altında Thomas - Brown ikilisiyle mücadele eden Anadolu Efes Brandon Paul ile ekstra iki üçlük bularak skoru 54-53'e getirse de çeyrek sonunda hücumda ve savunmada yapılan basit hatalar son 10 dakikaya Olympiakos'un 63-58 önde girmesine neden oldu.  

Final periyodunun ilk dakikalarında Anadolu Efes hücumda doğru tercihleri yapmakta zorlanınca farkı kapatma şansı da bulamadı. Üçüncü çeyrekte olduğu gibi Spanoulis - Honeycutt eşleşmesini değerlendirecek hücum setlerini sahaya yansıtamamanın faturası guardlarımıza mı, Honeycutt'a mı yoksa Perasovic'e mi yazılır çok tartışılır; fakat Honeycutt'un hücumdaki verimsizliğine bitime 5 dakika kala geri dönüş şansını yakaladığımız anda yaptığı ve Olympiakos'a hayat veren üçlükle sonuçlanan top kaybı , sonrasında da kaçırdığı serbest atışı da eklediğimizde son anlarda benche alınması belki Anadolu Efes'in ve Perasovic'in Final Four yolundaki son kurşunuydu. Fakat Perasovic belki de bu son kurşunu erken kullanmış olsa gerek ki, bitime 2:26 kaldığında Olympiakos 80-74 önde, Kirk & Dunston ikilisi beş faulle kenardayken, ilk yarının yıldızı Cedi'yi tekrar kenara tutup Honeycutt'ı oyuna alarak hem kendi hem de Anadolu Efes adına Harakiri niteliğinde bir hamle daha yaptı (insan keşke son kurşun olsaydı demekten alamıyor kendini tabi). Yenilgiyi tek bir oyuncuya yükleyecek noktanın çok uzağında olsak da, mental olarak maçtan uzun süre önce kopmuş Honeycutt'ın sahada bulunması Perasovic adına maçın en büyük yanlışıydı belki de. Kalan sürede oyundan tamamen kopup Olympiakos taraftarının maç içinde oley sesleri ve meşaleler eşliğinde (salonda!!!) Final Four'u kutlamasına izin veren temsilcimiz sahadan 87-78 mağlup ayrılarak seriyi 3-2 kaybedip Turkish Airlines Euroleague sezonunu noktaladı. 

Vassilis Spanoulis 22 sayı - 6 asist ile yıldızlaşırken, Georgios Printezis 14 sayı- 2 ribaunt ve Khem Birch de 9 sayı - 11 ribaunt ile galibiyette önemli pay sahibi oldular. Anadolu Efes'te ise Cedi Osman 11 sayı ile en skorer isim olurken, Deshaun Thomas, Tyler Honeycutt, Derrick Brown, Jayson Granger ve Thomas Heurtel 10'ar sayı ile karşılaşmayı tamamladılar. Maçın ve serinin geneline baktığımızda ise mevcut kadro ve sezon içindeki gelişmeleri düşündüğümüzde, Anadolu Efes'in beklentilerin üzerinde bir sonuca ulaştığını, her ne kadar eldeki avantajın acemice kaybedilmesini eleştirsek de bu seride de oldukça iyi mücadele ettiğini söyleyebilirim. Daha düşük beklentilerle başlayan bir sezon olduğunu düşünürsek Final-Four'u kılpayı kaçırmış olan Anadolu Efes'i mücadelesi için tebrik ederim. 

1 yorum:

  1. Yazarken Honeycutt'a biraz fazla yüklenmiş gibi gözüksem de, belirtmek istediğim nokta Honeycutt'ın kullanılamadığı idi. Bu anlamda Heurtel ve Perasovic'in hatası da büyük.

    YanıtlaSil