18 Ağustos 2014 Pazartesi

Eurobasket 2015 Eleme grupları 3. maçlar

Dünya basketbolunun devleri 2014 Dünya Şampiyonası'na hazırlanadursunlar, bir yandan da gelecek sene yapılacak olan Eurobasket 2015 biletleri için kıyasıya bir mücadele devam ediyor. Yedi grupta devam eden eleme mücadelelerinin ilk yarılarının sona ermesi ardından son durumla ilgili kısa bir özet geçelim:
 
 
A Grubu:
 
Bosna Hersek (2-0) - İzlanda (1-1) : 72-62
 
Üçlü grupta ilk maçlarında Büyük Britanya'yı mağlup eden iki takımın mücadelesinde gülen taraf Mirza Teletovic'in 29 sayı, 12 ribauntluk performansıyla Bosna Hersek oldu ve grupta liderlik için öenmli bir avantaj elde etti. İzlanda'nın ise en iyi 5 ikinciden biri olma mücadelesi devam ediyor. Çarşamba günkü Büyük Britanya deplasmanı onların kaderini belirleyecek.
 
B Grubu:
 
Bulgaristan (0-3) - İsrail (2-1) : 84-100
Karadağ (2-1) - Hollanda (2-1) : 60-65
 
İsrail Bulgaristan deplasmanında Omri Casspi ve Dor Fisher'in etkili oyunuyla farklı bir galibiyete uzanırken, averajını da toparlayarak grubun zirvesine yerleşti. Karadağ ise kendi evinde Hollanda karşısında kelimenin tam anlamıyla bir "üçüncü çeyrek sendromu" yaşadı (5-20) ve tekrar geri dönemeyerek sürpriz bir yenilgi aldı. İlk 3 maç sonunda grupta üç takımın şansı denk olsa da, grup liderliği mücadelesi Karadağ ile İsrail arasında geçeceğe benziyor. Hollanda'nın "bir şekilde" alacağı bir  İsrail ya da Karadağ galibiyeti ise düşük bir ihtimal de olsa onları bir anda Eurobasket'te görmemiz sağlayabilir.
 
C Grubu:
 
Almanya (2-1) - Lüksemburg (0-3) : 109-49
Avusturya (2-1) - Polonya (2-1) : 83-81
 
Büyük yıldızlara bel bağlayan ülkelerin bu yıldızlar eleme müsabakalarına gelmediğinde sıradan takımlara dönüştüklerinin en büyük kantılarından biri de  bu gruptaki maçlar oldu. Önce Polonya'nın Nowitzki'siz Almanlar'ı yenmesi, ardından Sırp menşei katkılı Avusturya'nın yıldızlarından yoksun Polonya'yı yenmesi grupta işleri karıştırdı. Şüphesiz ki, ikinci maçlarda Almanya ve Polonya işi daha sıkı tutacaklardır; fakat grubun son maçı olan Polonya - Avusturya maçının çok zevkli ve mücadeleci bir maç olacağını bekliyorum. Zor da olsa, Avusturya'dan bir  surprise hazır olun.
 
D Grubu:
 
Belçika (2-1) - Danimarka (0-3) : 71-50
Beyaz Rusya (1-2) - Makedonya (3-0) : 70-81
 
Bu grupta dengeler çoktan belli oldu gibi. Makedonya'nın grup liderliğinde maçlar tamamlanacaktır. İkincilik yarışında ise Beyaz Rusya'nın evinde Belçika'yı konuk edeceği maç belirleyici olacaksa da, Belçika'nın tecrübeli isimleriyle deplasmandan grup ikincisi olarak döneceğini tahmin ediyorum. Tabi Eurobasket biletini almak için en iyi beş ikinciden biri olmak gerektiği için de grup ikincliğini galibiyetle almak öenm kazanıyor. Belçika'nın Minsk'ten galibiyetle dönüp Eurobasket biletini kapacağına inanıyorum.
 
E Grubu:
 
Portekiz (0-3) - Gürcistan (2-1) : 90-91
Çek Cumhuriyeti (2-1) - Macaristan (2-1): 66-63
 
Gürcistan'ın Sanikizde, Shengelia, Pachulia gibi isimleri kadrosunda bulundurmasına ragmen Macaristan'a yenilmesi, Portekiz'i de zar zor yenebilmesi sonrası beni en çok şaşırtan gurplardan birindeyiz. Şu an grupta üç takımın da matematiksel şansı eşit olsa da, Gürcistan'ın ikinci maçlarda ağırlığını koyup liderliği elde edeceğine eminim. İkinciliği ise son maç günü yapılacak Macaristan - Çek Cumhuriyeti maçı tayin edecektir. Yalnız bu grupta Portekiz'in de alabileceği olası bir galibiyet ikinciyi "en kötü grup ikincisi" yapıp Eurobasket dışında tutabilir.
 
 
F Grubu:
 
Slovakya (0-3) - İsveç (1-2) : 72-75
Letonya (3-0) - Romanya (2-1): 88-65
 
Letonya beklendiği gibi grupta güle oynaya ilk sırada yer alırken, grup ikinciliği yolundaki favori İsveç deplasmanda Romanya'ya yenilerek önemli bir avantajı geri tepmiş oldu. 24 ağustosta İsveç'te oynanacak rövanş maçı ikincilik açısından çok önemli; fakat Eurobasket bileti için yeterli olacak mı çok emin değilim. Diğer gruplardan İsveç'in işine yarayan sonuçlar gelse dahi, mevcut kadro yeterli farkı yakalayabilir mi tartışılır.
 
G Grubu:
 
İtalya (2-0) - İsviçre (1-1) : 90-60
 
İsviçre'nin grubun açılış maçında Rusya'yı yenmesi sonrası belki de en dikkat çekici grup haline gelen G Grubu'nda İtalya aldığı iki galibiyet ve İsviçre ile arasındaki kalite farkı sonrası İsviçre deplasmanından da galibiyetle dönme olasılığını yüksek olması ile liderliği garantilemiş izlenimini veriyor. İsviçre ise Rusya karşısında tarihi bir galibiyet aldı ama Moskova'da aynı başarıyı tekrarlamaları pek olası değil. Bu yüzden Rusya alacağı farklı galibiyetle grup ikinciliğini elde edip, Eurobasket bileti için diğer grupların sonuçlarını izleyecektir.
 
 
 

1 yorum:

  1. Dördüncü maçlar çarşamba günü oynanacak. Sonrasında ise 24 ve 27 ağustosta oynanacak maçlarla Eurobasket'e katılma hakkını elde edecek ülkeler belirlenecek.

    YanıtlaSil