30 Mart 2015 Pazartesi

Basketbol Terimleri ve anlamları - D

D : ”Defense” kelimesinin kısaltması, savunma.

DEAD BALL : Ölü top. Topun oyunda olmadığı zamanki durumu.

DEADLY SHOOTER : Öldürücü şutör. Çok seyrek şut kaçıran oyuncular için kullanılır.

DEAL : Hücum sahasında oyuncuların pas yapması.

DEFENSE : Savunma.

DEFENSIVE SIGNALS : Savunma ile ilgili işaretler. Bazı takımlar oyun sırasında özel işaretler kullanarak savunma stratejilerini değiştirirler.

DEFENSIVE STANCE : Savunma sırasında el ve ayakların bulunması gereken pozisyon. Savunma duruşu.

DEFENSIVE TRIANGLE : Savunma üçgeni. Üç savunmacının 3 saniye koridorunda üçgen şeklinde savunmaya yerleşmesi.

DELAY OF GAME : Topun canlı olduğu zamanı azaltmaya çalışmak.

DENNY : Savunmada topla adamın arasında olup, hücumcuya top aldırmama pozisyonu.

DIAMOND-AND-ONE : Baklava ve bir. Kutu ve bir savunma şeklinin benzeri. Dört savunma oyuncusu baklava şeklinde dizilip bölge savunması yaparken öteki oyuncu rakip takımın en skorer oyuncusunu adam adama savunur.

28 Mart 2015 Cumartesi

Bilet değil kitapla girilen maç

 
Anadolu Efes Kütüphaneler Haftası'nda anlamlı bir kampanyaya imza atarak yarınki Banvit maçına bilet değil kitapla seyirci alacağını açıkladı. Bilet satışı yapılmayacak olan maça, yeni ya da yıpranmamış kitaplarla gelen basketbolseverler girebilecekken, toplanan kitaplar Anadolu Vakfı'nın desteğiyle yurdun çeşitli bölgelerinde kitaba ihtiyacı olan öğrencilere gönderilecek. Biz de Anadolu Efes'i bu farkındalığı yaratması açısından tebrik ediyor ve basketbolseverleri ellerinde bir veya daha fazla kitapla yarın 19:00'daki Anadolu Efes - Banvit maçına, Abdi İpekçi Spor Salonu'na davet ediyoruz.

27 Mart 2015 Cuma

Basketbol Terimleri ve anlamları - C

CENTER : Bu hücum oyuncusu aynı zamanda "pivot" olarak da adlandırılır. Potaya yakın oynayan bu oyuncu, takımın en uzun boylu oyuncusudur.

CENTER JUMP : Hava atışı. (Jump ball)

CHANGE-UP : Dribbling yaparken veya koşarken, yön veya hız değiştirmek.

CHARGING : Toplu oyuncunun sabit duran savunmacıya çarpması, hücum faul.

CHART : İstatistik.

CHEST PASS : Göğüs pası.

CLEAR OUT : Dört hücum oyuncusunun sahanın bir tarafına toplanıp, elinde top olan oyuncuya hareket edecek boş alan bırakması.

CLOGGING THE MIDDLE : Savunma takımının, rakip takıma potaya yakın atış şansı vermeyecek şekilde potanın önünde kümelenmesi.

CLOSELY GUARDED : Savunmacının hücum oyuncusuna çok yakın oynaması.

24 Mart 2015 Salı

Basketbol Terimleri ve anlamları - B

BABY HOOK : Yarım çengel atışı.

BACKBOARD : Çember ve aksamını tutan dikdörtgen şeklindeki cam, mika veya tahtadan yapılmış levha, arkalık.

BACK COURT : Arka saha,savunma sahası. Bir takımın savunma yaptığı yarı saha.

BACK-DOOR PLAY : Savunma oyuncusu tarafından çok yakından savunulan bir hücum oyuncusunun topu almak için önce üç sayı çizgisine doğru hareket edip, birden hız ve yön değiştirerek potaya hareketlenmesi ve topu dip çizgi yakınlarında alması.

BALANCED OFFENSE : Dengelenmiş hücum düzeni. Hücum takımının bazı oyuncularının iyi şut atabilecekleri pozisyonlara, diğerlerinin de hücum ribaunduna girebilecek pozisyonlara yerleştirilmesi.

BALL : Top.

BALL CONTROL : İyi bir atış fırsatının bulunmasına kadar hücum takımının topu hakimiyetinde bulundurması.

BALL HANDLING : Top hakimiyetini kaybetmeden paslaşmak, topu tutmak ve kontrol etmek.

BALL SIDE : Top tarafı.

BANK SHOT : Potalı şut, arkalığa çarptırılarak atılan şut.

BASEBALL PASS : Tek elle kafanın arkasından, kulağın hizasından geçirilerek genellikle hızlı hücum başlangıcında atılan pas.

BASE LINE : İki potanın altından geçen, sahayı sınırlayan dip çizgiler.

BASKET : Sepet, çember.BASKET HANGER : Hücum potasına hep yakın oynayan veya hücum potasına doğru boş bir atış için koşan oyuncu.BEHIND-THE-BACK PASS : Oyuncunun topu arkasından geçirerek tek elle attığı pas.

23 Mart 2015 Pazartesi

Anadolu Efes'in çeyrek final hesapları

Turkish Airlines Euroleague'de TOP16'nın sonlarına yaklaşırken temsilcilerimizin çeyrek final hesapları kızışmaya başladı. Bu hesaplar dahilinde Fenerbahçe Ülker geçtiğimiz hafta İtalyan Emporio Armani Milano'yu İstanbul'da mağlup edip çeyrek finali garantilerken, Anadolu Efes ise elde hesap makinası averaj hesaplarına girdi.
 
 
Onbirinci maçlar sonucunda beş galibiyet, altı yenilgi ve ikili averajla dördüncü sırada bulunan Efes'in çeyrek final yolundaki en büyük rakibi İspanyol takımı Laboral Kutxa. Diğer rakiplerinin ikişer galibiyet önünde bulunan ve en azından şimdilik dördüncülük yarışındaki en büyük favoriler olarak görülen bu iki rakipten ikili averaj üstünlüğü de temsilcimizde bulunmakta. Bu da kalan üç maçta Laboral Kutxa Efes'ten bir galibiyet fazla almadığı takdirde Efes'in dördüncü olması anlamına geliyor. Laboral Kutxa'nın önünde EA7 Milano, Fenerbahçe Ülker ve Malaga maçları var. Bu maçlardan İstanbul'da Fenerbahçe'nin favori olduğunu ve yenilgiye tahammülü olmadığını düşünürsek, İtalya deplasmanından alınacak galibiyetin onlar için önemi büyük. Zira Malaga'nın bir beklentisi olmadığı üzere, son maçtaki İspanyol rekabetinin gerekli olduğu takdirde Laboral lehine sonuçlanacağı kesin gibi. Efes'e baktığımızda ise Olympiacos deplasmanı, İstanbul'da Milano maçı ve son hafta Fenerbahçe Ülker derbisi. Yunanistan'da neler olur bilemeyiz; fakat Milano'yu İstanbul'dan eli boş göndermek şart. Bu durumda bile Laboral'in maçlarına göre İstanbul derbisinden galibiyet gerekebilir- ki bence gerekecektir. Bu durumda da Fenerbahçe'nin birincilik hesapları devreye girecek. Fenerbahçe rakip seçerek ikinci olmak istemediği ve Efes'e de galibiyet gerektiği durumda son hafta iki temsilcimizin birbirinin önünü keseceğini görebiliyoruz. Umarım iş o noktaya kalmaz ve iki temsilcimiz de çeyrek final bileti alırlar; fakat şu an ufukta son haftada kıran kırana bir Fenerbahçe Ülker- Anadolu Efes maçı izleyeceğimizi hissedebiliyorum.

22 Mart 2015 Pazar

Bu akşam hangi maçı izlesek?

Bu akşam NBA'deki temsilcilerimizin maç program basketbolseverler için iştah kabartıyor. NBA'deki pazar takviminin Türkiye saatine göre de akşam saatlerine denk gelmesinin de etkisiyle dört temsilcimizin maçları, her ne kadar Türk kanalları tarafından yayınlanmasa da League Pass aracılığıyla, izlenebilir saatlere denk geliyor.
 
 
TSİ ile saat 21:00'de Ersan İlyasova'nın formasını giydiği Milwaukee Bucks Lebron James'li Cleveland Cavaliers ile oynarken, aynı saatlerde kadrosunda Enes Kanter'in yer aldığı Oklahoma City Thunder Miami Heat karşısında mücadele edecek. Enes'in sakatlığı nedeniyle oynayıp oynamayacağı kesin değil; maç saatinde belli olacak. Bu maçların başlamasından yarım saat sonra ise iki Türk'ü karşı karşıya getirecek maçta Ömer Aşık'lı New Orleans Pelicans, Hidayet Türkoğlu'nun takımı Los Angeles Clippers ile karşı karşıya gelecek. Enes gibi Ömer de sakatlık nedeniyle son maçını kaçırmıştı. Bu akşam oynayıp oynayamayacağı ise ilerleyen saatlerde belli olacak. Kısacası Türk basketbolseveler için müthiş bir pazar akşamı olacak. Birden fazla yayın izleme fırsatı olanlar çok şanslı. Diğerleri ise maç seçmek durumunda kalacaklar. İyi seyirler.

Bu IŞİD değil Karşıyaka Arena korkusu

Haftaiçinde gündeme oturan GranCanaria'lı oyuncuların Twitter yoluyla tehdit edildiği ve garanti verilmediği takdirde İzmir'e gelmeyecekleri haberine bizim yaklaşımımız biraz daha farklı. KafKaf'ın Arena'daki son maçlarında aldığı rahat galibiyetler, özellikle son Lietuvos Rytas maçında taraftarının da etkisiyle kurduğu ezici üstünlük, her ne kadar kendi sahasında 10 sayılık bir galibiyet alsalar da, İspanyol ekibinin gözünü korkutmuş olmalı. İşi riske atmak istemeyen İspanyollar da klasik masa başı oyunlarına başvurmayı tercih etmişler. Ee ne de olsa Türkiye Ligi'nde dahi kimi kişiler tarafından kuyuya atılan bu tip taşlar sonrası, İzmir Emniyeti'nce kafese alınmaya çalışılan Karşıyaka taraftarı, Avrupa Arenası'nda daha dikkatli olmak bahanesiyle frenlenmeye çalışılır diye düşünüyorlar. Çarşamba akşamı tribünlerde ilk 3 sırada Polis Kordonu görürsek hiç şaşırmayalım. İki işgüzarın eğlence olsun diye yaptığı bu saçma hareketin kendi aleyhimize çevrildiğini EuroChallenge finalinden sonar birkez daha izleyebiliriz.
 
 
Bugüne kadar Karşıyaka Arena'ya gelen takımlara şöyle bir sormak lazım ne olay olmuş; nasıl karşılanmışlar Arena'da diye. Ewe Basket hala daha resmi sitesinde Karşıyaka'nın her türlü başarısında tebrik mesajı atmakta. Basketbol anlamında orta seviyedeki ülkelerin takımlarının benchleri, maç sırasında maçı takip etmektense, sürekli olarak Arena atmosferini kameraya almakla uğraşıyorlar. Son olarak deplasmana gelen Rytas'lı taraftarlarla çekilen ve sosyal ortamlarda paylaşılan fotoğraflara bakın isterseniz. Bunlar saymakla bitmez. Hatırladğıım sadece Jerusalem maçı var, bir miktar olay yaşanan ki, arka planda yaşananları burda paylaşmayı tercih etmiyorum.
Şimdi İspanyol ekibinin, klasik İspanyol masa başı oyunlarına ihtiyaç duymadan Arena'ya gelip basketbollarını oynamalarını bekliyorum. Turu geçen taraf olursa alkışlarla uğurlanacaklar; aksi durumda ise Arena'daki maç sonu kutlamasını seyredip "IŞİD değil, basketbolu kafaya taksaymışız keşke" diye Kanarya Adaları'na geri dönecekler. Maç sırasında "İspanyol işi" tahrikler de mutlaka olacaktır. Onlara kanmamak da Karşıyaka taraftarının işi oluyor. Başarılar Kaf Kaf.

Basketbol Terimleri ve anlamları - A

ADVANCING THE BALL : Sayı girişiminden önce bir takımın topu kendi savunma sahasından hücum sahasına top sürülerek veya pas ile geçirmesi.

AIR BALL : Yapılan bir sayı girişiminde, topun arkalığa veya çembere değmemesi.

ALL-AMERICAN TEAM : Bütün ülkelerdeki koç ve spor yazarlarının oyları ile o yılın en iyi kolej oyuncuları arasından seçilen “All Star” takımı.

ALL-CONFERENCE TEAM : Her yıl ülkenin tüm kolej koçları ve spor yazarlarınca her bölgenin en iyi oyuncuları arasından seçilen takım. Bu oyuncular sezon sonunda özel ödüller alırlar.

ALLEY-OOP : Topun çemberin üzerine doğru lop pas olarak atılıp, potaya yakın oyuncu tarafından havada yakalanıp içine basarak tamamlanması.

ARC : Kavis. Şut stilinin öğretimindeki en önemli kavramlardandır. Top çembere giderken düz değil, havada kavis çizerek gitmelidir.

ASSIST :Sayı pası,sayıyla sonuçlanan pas.

ATTEMPT : Girişim, teşebbüs.

21 Mart 2015 Cumartesi

İBB'den anlamlı transfer

 
Erkekler Basketbol Ligi takımlarından İstanbul Büyükşehir Belediye anlamlı bir transfere imza attı. 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü nedeniyle, bugün oynanacak Beşiktaş İntegral Forex maçı için Down Sendromlu Ahmet Talha Dertsiz'i kadrosuna katan Büyükşehir Belediye, bugünkü maçta Ahmet'i takım ile birlikte sahaya sürecek. Maçın başlama atışını yapması beklenen Ahmet, 12 arkadaşı birlikte de bir gösteri maçı yapacak.

20 Mart 2015 Cuma

Euroleague'de gizli lider Fenerbahçe


Turkish Airlines Euroleague'de TOP16 maçlarının bitmesine dört hafta kalırken, Fenerbahçe Ülker 10 maçta aldığı 8 galibiyet ile ikinci sırada bulunuyor. Mevcut durumda averaj hesabıyla ikinci sırada yer alan ve grubu zirvede tamamlayıp çeyrek finalde daha avantajlı bir konum kazanmak için mücadele eden temsilcimiz, özellikle geçtiğimiz hafta Yunanistan'da aldığı Olympiacos galibiyetiyle bu zirve yarışında gözle görülmeyen de bir avantaj elde etmiş durumda. Her ne kadar üçlü averaj halinde sıralama 3 hafta sonra Moskova'da Olympiakos ile CSKA arasında oynanacak maça bağlı olacaksa da, eğer Fenerbahçe Ülker bundan sonraki dört maçını da kazanırsa, iki rakibinin kendi aralarındaki maç sonrasında üçlü averaj ihtimali kalmayacak ve yenen takım ile Fenerbahçe arasındaki ikili averaj grup liderini belirleyecek. Temsilcimizin hem CSKA (81-84/81-75) hem de Olympiakos (68-74/ 73-64) karşısında ikili averajda üstünlüğü bulunduğunu da düşünürsek, Fenerbahçe Ülker'in kendi altında bulunan rakipleri karşısında sürpriz bir yenilgi almadığı takdirde grubu lider bitirmeye çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Maçları tek tek düşünmek ve hata yapmamak çok önemli. Bu bağlamda sarı lacivertli temsilcimize bu akşamki Emporio Milan maçında başarılar diliyoruz.

18 Mart 2015 Çarşamba

Banvit Paris'e yarı final için gidiyor

Euro Cup'ta çeyrek finale kalan iki temsilcimizden biri olan Banvit, bu akşam Paris'te Paris Levallois karşısına avantajlı bir skor elde edebilmek için çıkacak. Saha avantajına sahip olduğu için ilk maçı deplasmanda oynayacak olan Banvit, bu maçta elde edeceği skorla Bandırma'daki rövanş öncesi avantajı eline geçirmek istiyor.
 
 
Paris Levallois kadrosunu incelediğimizde Banvit'ten daha iyi bir takım olmadıklarını görüyoruz. Genel olarak üç oyuncunun performansına dayalı oynuyorlar. Bu isimlerden pota altında Sharrod Ford 15.7 sayı - 9 ribaunt - 1 blok ortalamalarıyla sadece takımın değil, kupanın da en etkili isimlerinden biri. Çok yönlü forvetleri Blake Shilb ise 15.2 sayı- 4.2 ribaunt - 4.8 asist ortalamalarına sahip. %43 üç sayı yüzdesi ve 1.1 top çalma ortalamasının yanında, gerektiğinde hiç çekinmeden insiyatifi eline almasıyla çok tehlikeli bir isim. Oyun kurucu pozisyonunda da Mike Green 10.8 sayı - 7.1 asist - 1.2 top çalma ile takımın lokomotifi konumunda. Bunun haricinde Ndoye'nin dış şut tehditi ve Sane'nin pota altında verdiği blok korkusu da diğer dikkat çekici unsurlar.

17 Mart 2015 Salı

Fenerbahçe'nin rakibinin ilginç özelliği

Bayanlar Euroleague çeyrek finalinde ezeli rakibi Galatasaray Odeabank'ı eleyerek Final Four bileti alan Fenerbahçe'nin Final Four yarı finalindeki rakibi Çek USK Prag'ın bu sezon aldığı sonuçlara baktığımızda ilginç bir özelliği dikkati çekiyor.
 
 
ZVVZ USK Praha çeyrek final ikinci maçında rakibi CB Avenida'yı elerken 72-43'lük farklı bir galibiyet elde etmişti. Bir Euroleague maçında görmeye pek alışık olmadığımız böyle farklı bir galibiyet dikkatleri Çek ekibinin üzerine çekerken, Prag'lı bayanlar bu sezon aslında bu skoru üçüncü kez yaşamışlardı. Hem de çok yakından tanıdığımız bir ekip karşısında. Temsilcimiz Galatasaray Odeabank karşısında...

Burnu kırılan Korver geri dönebilecek mi?

Bir önceki gece Los Angeles Lakers ile oynanan maçın ikinci çeyreğinde burnu kırılan ve maçı tamamlayamayan Kyle Korver'a Los Angeles'ta yapılan tetkikler sonucu, yıldız şutörün durumu ile ilgili bir güncelleme yapıldı. Buna gore küçük bir operasyon geçirdiği ve yüzüne uygun maske hazırlandığı da belirtilen Korver'ın bu geceki Sacramento maçı da dahil olmak üzere 3 maç parkelerden uzak kalacağı ve sonrasında durumu gözlemlenerek maskeyle oynayıp oynayamayacağının kesinleşeceği belirtildi.
 
 
En büyük hayranlarından ve takipçilerinden biri olarak, Korver'ın en kısa sürede sağlıklı bir şekilde sahalara dönmesini ve Hawks'ın uzun süredir olmadığı kadar şampiyonluğa yakın olduğu bu sene, Play-Off mücadelesinde takımını eksik bırakmamasını diliyorum.

16 Mart 2015 Pazartesi

Bu insanlar nereye bakıyorlar?

Bu insanlar nereye bakıyorlar? Bir grup Karşıyakalı maç izliyorlar. Fakat bir gariplik var bu işte. Surat ifadelerine bakın. Korku mu desek? Şaşkınlık mı? Heyecan mı? Hepsinin ağzı bir karış açık kalmış. Kimi şaşırıyor, kimi ellerini açıyor, kimi alkışlıyor, kimi şaşkınlığını gizlemek için ağzını elleriyle kapatıyor. Parmaklarını yemek üzere olan bir kızımız bile var orda. Ağlamamak için zor tutuyorlar kendilerini.
 
 
Peki neden? Ne izliyorlar? Baktıkları yerde neler oluyor? Bu şaşkınlığın, hayretin nedeni ne? Bilenler biliyordur. Bilmeyenler için cevap bu akşam bu haberin altında yayınlacak...

İşte fotoğrafın orjinali. Kenny Gabriel smaca gidiyor. Ama gelen pas ve sıçradığı noktayı düşündüğümüzde Karşıyakalı taraftarların bu yüz ifadesine hak vermek lazım. Küçük bir not daha verelim. Pozisyonun zorluğu ve pasın biraz yüksekten gelmesinin de etkisiyle Gabriel bu smacı kaçırdı; ama taraftardan iyi bir alkışı koparmayı başardı.

 

15 Mart 2015 Pazar

FIBA'nın yeni üyesi : Kosova


FIBA'nın yeni üyesi Kosova oldu. Cuma günü yapılan FIBA Yönetim Toplantısı'nda alınan karar gereği Kosova FIBA'ya kabul edilerek, FIBA'nın 215., Fiba Avrupa'nın da 52. üyesi oldu. Karar gereğince Kosova milli takımları bu yaz itibariyle FIBA turnuvalarında mücadele etmeye hak kazandı.

14 Mart 2015 Cumartesi

Russell Westbrook yanıyoooorrr!!!


NBA'de Play-Off bileti peşinde koşan Oklahoma City Thunders'ın oyun kurucusu Russell Westbrook son birkaç haftadaki performansıyla Play-Off vizesini en çok isteyen Thunders oyuncusu olduğunu kanıtladı. Milli pivotumuz Enes Kanter'in de forma giydiği Thunder, bir diğer milli pivot Ömer Aşık'ın forma giydiği New Orleans Pelicans ile girdiği sekizincilik yarışında son 10 maçından 6'sını kazanırken, bu maçların son sekizinde Russell Westbrook şov izlendi. 25 şubattaki Indiana Pacers maçında 20 sayı, 11 ribaunt, 10 asist ile triple-double yapan Westbrook, ard arda sekiz maçın altısında bu başarısını tekrar etti. İşte Westbrook'un son 8 maç performansı:

11 Mart 2015 Çarşamba

Jimmy Baron rekorunu koruyabilecek mi?

Banvit bu akşam Euro Cup'ta çok önemli bir deplasmana çıkacak. Kupada çeyrek finale kalabilmek için, ilk maçta Bandırma'da 71-55 yendiği Virtus Roma'nın konuğu olacak olan Banvit, İtalya'da da bu farkın sağladığı avantajı kullanıp ilk 8 bileti almaya çalışacak. Banvit takım olarak bu hedefe odaklanmışken, takımın ABD'li guardı Jimmy Baron da aynı zamanda bir başka rekoru korumanın peşinde olacak.
 
 
Baron şu anda Euro Cup tarihinin en yüzdeli serbest atıcısı olma başarısını elinde bulunduruyor. Bundan önceki sezonlarda iki sezon (2012-13 Lokomotiv Kuban ve 2013-14 Virtus Roma) Euro Cup'ta mücadele eden Baron, 22 maçta 58 kez faul çizgisine gelmiş ve bu atışların tamamında isabet sağlamıştı. Bu sezon Banvit'le de 4 Euro Cup maçında mücadele eden Baron, hiç çizgiye gelmemesine ragmen hala %100 isabetle en iyi faul atıcı olma rekorunu elinde bulunduruyor. Bu akşam da dahil olmak üzere, Banvit'in kupadaki maçlarının zorluğu arttıkça ve eller titremeye başladıkça Baron bu rekoru elinde tutmaya devam edebilecek mi göreceğiz; fakat biz Banvit'in final yolundaki yolculuğu süresince Baron'un kaçırmadığı serbest atış sayısını her geçen maç artırmasını diliyor, hem kendisine hem de Banvit'e başarılar diliyoruz.

F4'a Fener mi Cimbom mu gidecek?

Euroleague Women çeyrek finalinde eşleşen iki takımımız Fenerbahçe ve Galatasaray Odeabank bu akşam serinin üçüncü ve son maçında Final Four'a yükselmek için mücadele verecekler. Kendi sahasındaki ilk maçı 2 sayı farkla (58-56) kazanan Fenerbahçe ve yine kendi sahasındaki maçtan 59-57'lik galibiyetle ayrılan Galatasaray, 1-1'lik serideki üçüncü maçı Fenerbahçe Ülker Arena Metro Enerji Spor Salonu'nda yapacaklar.
 
 
Geçtiğimiz sezon Euroleague Women finalinde karşılaşan iki takımdan Galatasaray Odeabank Avrupa Şampiyonu olurken, Fenerbahçe de Avrupa ikinciliğini elde etmişti. Bu sezon ise Galatasaray gruplara çok kötü bir başlangıç yaparak ilk beş maçın tamamını kaybetmişti. Sonradan yükselişe geçen sarı kırmızılılar kalan 7 maçın 5'ini kazanarak grubu dördüncü sırada tamamlayıp çeyrek final vizesini almıştı. Fenerbahçe ise gruba fırtına gibi bir giriş yapıp ilk 11 maçın 10'unu kazanarak grup liderliğini garantilemişti. Çeyrek final eşleşmesinin başında Fenerbahçe bir adım önde ve favori gözükürken, iki takım arasında oynanan maçlar üçüncü maçın da kesin bir favori olmadan çekişmeli bir şekilde geçeceğini gösterdi. Kağıt üzerinde Fenerbahçe biraz daha ağır bassa da, detaylı analizlerin işe yaramayacağı, üzerindeki baskıyı iyi kaldırabilen, elleri titremeyen ve yürekten mücadele edenin kazanacağı bir maç izleyeceğiz. Geçen sezonun finalini de unutmamak lazım. Galatasaray'ın yarı finalde elenecek derken, final oynanmadan Fenerbahçe şampiyon edilirken sonunda Cimbom'un nasıl Avrupa Şampiyonu olduğunu... 

10 Mart 2015 Salı

Final Four için saldır Trabzon!

EuroChallenge Cup'ta mücadele eden temsilcimiz Trabzonspor Medical Park, çeyrek final ilk maçında bu akşam kendi sahasında Rus Avtodor Saratov'u konuk edecek. Kupada iyi bir performans yakalayan ve oynadığı 12 maçın 11'ini kazanan bordo mavili temsilcimiz, 3 maçlık seride iki galibiyeti elde eden takım olma mücadelesi yapacak.
 
 
EuroChallenge Cup'taki istatistiklere baktığımızda birçok istatistik açısından zirvedeki iki takımın maçı olacağını görüyoruz. Avtodor Saratov maç başına 91.4 sayı ile kupanın en skorer takımı. Fakat buna bakıp kanmamak lazım. Aynı şekilde 82 gibi yüksek bir sayı yeme ortalamaları var. Trabzonspor'un 75.5 ile kupanın en iyi savunmacıları arasında beşinci sırada yer aldığını düşünürsek, iyi savunma ile Rus ekibini durdurması oldukça mümkün. Yalnız %39.8 ile üçlük atan Rus ekibine karşı ön alan savunmasını oldukça sıkı tutmak gerekiyor. Gerçi Trabzonspor bugüne kadar yaptığı savunmayla rakiplerini %28 üç sayı isabetinde tuttuğunu da unutmamak lazım.
Diğer istatistiklere bakarsak, Avtodor 2.16'lık Fesenko'nun da yadsınamaz etkisiyle EuroChallenge'ın en ribauntçu takımı (42.5), en yakın takipçisi ise 40 ortalama ile Trabzonspor MP. Benzer şekilde asist sıralamasında da lider Avtodor'un (20.8) - ki 9.8'i Courtney Fortson'dan geliyor) en yakın takipçisi yine bordo mavililer (18.6). Avtodor bloklarda da yine Fesenko etkisiyle 3.3 ortalama ile ikinci sırada yer alırken, bordo mavili temsilcimizin en büyük avantajı ise onları kupanın en iyi 3. top çalan takımı yapan 8.1'lik top çalma ortalaması. Yalnız Trabzonspor'un %65'lerde olan serbest atış yüzdesine dikkat. Çizgiye giderken konsantrasyonu üst seviyede tutmak şart.

7 Mart 2015 Cumartesi

Anadolu Efes çeyrek finali zora soktu

Turkish Airlines Euroleague'de grubunda ilk dörde girerek çeyrek finale çıkma mücadelesi veren Anadolu Efes dün akşam İspanya'da beklemediği bir yenilgi alarak işini zora soktu. Olympiacos, Fenerbahçe Ülker ve CSKA Moskova'nın ardında dördüncülük için özellikle İspanyol Laboral Kutxa ile çekişen temsilcimiz bir diğer İspanyol Unicaja Malaga karşısında deplasmanda mağlup oldu. Grubun son sırasında yer alan rakibi karşısında alacağı galibiyetle Laboral'in bir galibiyet üstüne çıkma şansı bulunan Efes, son hücuma 90-90 girilen maçta Ryan Toolson'un süre biterken gelen üçlüğüne engel olamadı.
 
 
Son zamanlarda tekrar eden alışkanlık, maça iyi başlayamayan ve ilk devreyi 40-52 geride kapatan Efes'te yine son maçlara özgü savunmanın düşmesi ve fazla skor yeme zaafının ön plana çıktığını izledik. İkinci devrede yine son birkaç maçta olduğu gibi iyi bir geri dönüş gelse de eşitlikle girilen son hücumda maçın yıldızı Toolson'un attığı üçlük Efes'e mutlak galibiyet alınması gereken bir maçı kaybettirdi. Efes hücumda 90 sayılık performansıyla iyi gibi gözükse de, son zamanlarda sezon başındaki performanslarının uzağında kalan Doğuş, Cedi, Perperoglou gibi isimleri oyuna yeterince dahil edememenin ve Bjelica'nın azalan süresiyle birlikte düşen performansının sıkıntısını yaşadı. Dün akşam Furkan'ın performansı sevindirse bile bunun kalıcı olamaması genç oyuncu için sorun teşkil ediyor. Belki daha büyük sorun ise Efes'in son maçlarda Huertel'e olan bağımlılığının, Galatasaray'ın Arroyo bağımlılığına dönüşmek üzere olması. Efes'in yeni bir Naumoski'ye ihtiyacı yok. Onun yerine diğer oyuncuları daha çok oyunun içine çekmek daha olumlu sonuçlar verebilir.

Tahminlerimizle kazandırmaya devam

Technical Faul takipçilerini kazandırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta oynadığımız 1 Mart kuponlarının üçünden ikisinde tahminlerimiz doğru çıkarken, diğer kupon da Alba Berlin'in üçüncü çeyrekte verdiği 10-28 seri nedeniyle sadece 2 sayıyla yatmıştı. Arşiv olması açısından kazandığımız bu kuponları da paylaşalım sizlerle.
 
 
 
 
Bu haftasonu için yapacağımız kuponlar da birkaç saat içinde sayfamızın sağ tarafındaki İddaa köşemizde paylaşılacaktır.

5 Mart 2015 Perşembe

Euroleague günü: Ribaunt alamıyoruz

Turkish Airlines Euroleague'de TOP16 dokuzuncu maçları bugün başlayacakken, ilk sekiz maç itibariyle TOP16'nın en az ribaunt alan takımları Anadolu Efes ve Galatasaray Liv Hospital oldular. Anadolu Efes aldığı toplam 245 ribaunt ve maç başına 30.6 ortalamasıyla 16 takım arasında son sırada yer alırken, Galatasaray Liv Hospital da toplam 264 ve maç başına ribaunt 33 ile Efes'in bir üstünde yer aldı.
 
 
Günümüz basketbolunda her ne kadar pota altının takım başarısındaki etkisi azalsa ve hücumlar daha çok dış şuta dayanmaya başlasa da, rakibe verilen hücum sayısını azaltmak ve ikinci şans hücumları yakalamak açısından ribauntların etkisi asla yadsınamaz. Bu anlamda pota altı halimiyetinin önemi tartışılmazken, Euroleague TOP16'da çeyrek final mücadelesi veren takımlarımızın bu istatistikte en alt sıralarda yer alması, üstünde yoğunlaşılması gereken bir konu olarak dikkat çekmekte.
Tabi listeye baktığımızda Efes ve Cimbom'dan sonraki pozisyonlarda sırasıyla Barcelona, Panathinaikos ve Olympiakos'un bulunması istatistiki anlamda pota altı etkinliğinin o kadar da üstüne düşmememiz gerektiği savını güçlendirse se, özellikle çeyrek final yolunda önünde önemli maçları olan Anadolu Efes'in pota altındaki performansının bir an önce yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu arada, küçük bir not daha: TOP16'da mücadele eden diğer ekibimiz Fenerbahçe Ülker de toplam 294 ve maç başına 36.8 ribaunt ortalama ile bu sıralamada yedinci sırada yer alıyor.

4 Mart 2015 Çarşamba

Kaf Kaf Litvanya’da avantaj peşinde

Euro Cup’ta Last32 grubunda oynadığı 6 maçı da kazanıp Son 16’ya kalan Pınar Karşıyaka, çeyrek final yolundaki ilk maçına bugün  Litvanya'da Lietuvos Rytas karşısında çıkıyor. Daha önce bu kupayı iki kez kazanan ve Euroleague tecrübesi bulunan güçlü rakibi karşısında zorlu bir mücadeleye girecek olan Kaf Kaf, Litvanya’daki ilk maçtan avantajlı bir sonuçla ayrılıp, İzmir’e taraftarı önüne rahat çıkmak için çaba sarfedecek.
 
Hem hücum hem de savunma anlamında etkili iki takımın çeyrek final mücadelesi yapacağı seride Lietuvos Rytas maç başına 92.1, Pınar Karşıyaka ise 89.7 ile Last32 gruplarının en iyi 3 hücum performansından ikisine sahiplerken, Kaf Kaf rakiplerini 15.8, Rytas da 15.3 kez top kaybına zorlayarak iyi hücum performansının iyi savunmadan geçtiğini kanıtlamış oldular. Litvanya ekibinde özellikle Last32 maçlarında ön plana çıkan 3 isim olurken, Martynas Gecevicius 19.2 sayı, 6 asist, 3 ribaund ortalamaları ve %66 üç sayı yüzdesiyle (28/42) takımın en dikkat çeken ismi oldu. Gecevicius yanında, maç başı ortalaması sadece 18 dakika olmasına rağmen 14.7 sayı ve %50 üç sayı yüzdesi ile oynayan Ksistof Lavrinovic ve 13.3 sayı, 3.8 ribaund ortalaması yakalayan Gediminas Orelik diğer etkili isimler olarak görünüyor.
Pınar Karşıyaka’nın yakaladığı Euro Cup momentumunu bu seride nasıl devam ettireceğini, özellikle takımın önemli özelliği olan yüzdeli ve hızlı hücum performanslarının devamına bağlı gözüküyor. Dar rotasyonu Cemal ve Erkan ile güçlendiremeleri ardından daha iddialı bir takım haline gelen Kaf Kaf, Euro Cup’ın en az top kaybı yapan takımlarından biri olma özelliğini, rakibine en çok top kaybı yaptıran takımlardan biri olan Rytas karşısında da korumalı. Yeşil kırmızılıların en önemli zaaflarından biri ise serbest atış problemi. Kupa yolunda iddialı bir takıma %69’luk yüzde hiç yakışmıyor. Fakat kupanın en iyi üçlük yüzdesine sahip takımı Lietuvos Rytas (80/169 - %47.3) ile aynı istatistikte ikinci Pınar Karşıyaka’nın (65/138 - %47.1) arasında oynanacak maçlar sonuç ne olursa olsun bizlere zevkli bir basketbol izleteceğe benziyor.

3 Mart 2015 Salı

Banvit Virtus Roma’yı konuk ediyor

Euro Cup Son16’da İtalyan Virtus Roma ile eşleşen Banvit, çeyrek final yolundaki ilk maçında rakibini yarın Bandırma’da konuk edecek. İtalyan ekibi bu sene Euro Cup’taki 16 maçtan 11’ini kazanırken kendi sahasında ise 8 maçın tamamından galip ayrıldı. Last 32 turunda rakiplerini ortalama 16.5 top kaybına zorlayan ve 9.2 top çalma ile ikinci sırada yer alan Virtus Roma, %87’lik serbest atış yüzdesiyle de faul çizgisinden uzak tutulması gereken bir takım. 16 maçta 14.5 sayı ortalamasıyla Kyle Gibson Roma’nın en skorer ismi olarak dikkat çekerken, 13.3 sayı, 2.9 asist ortalaması ve %45 üç sayı yüzdesiye Rok Stipcevic ve 12.4 sayı, 3.6 asist ortalamasıyla Brandon Triche İtalyan ekibinin kısa rotasyonunu güçlü tutan isimler olarak dikkatleri çekiyorlar. Pota altında ise kısa bir rotasyona sahip olan Virtus Roma karşısında, boyalı bölgeyi etkili kullanması durumunda Banvit’in avantajlı duruma geçme olasılığı yüksek.
 

Çift maçlı eleminasyon usülü maçlarda ilk maçı evinde oynamak bir dezavataj sayılsa da, Banvit’in deplasmanlarda %50’nin altında bir galibiyet yüzdesi bulunan rakibi karşısında alacağı farklı bir galibiyetle bunu avantaja çevirmesi mümkün. Geçtiğimiz senelere göre kadro genişliği ve uyumu bakımından aynı seviyede olmayan Banvit’in işinin çok kolay olmayacağını ve rakibin zorluğunu bilmekle birlikte, Banvit’e çeyrek final yolunda başarılar diliyoruz.

1 Mart 2015 Pazar

Kara Kartal uçmayı unuttu

Beşiktaş İntegral Forex’teki hızlı düşüş devam ediyor. TBL’de sezona hızlı bir giriş yapıp ilk 13 maçından 10 galibiyet alan ve zirvenin ortağı haline gelen Beşiktaş Integral Forex, sonrasındaki 7 maçın tamamını kaybederek yirminci hafta itibariyle 10 yenilgiye ulaştı. Henüz yirminci hafta maçları tamamlanmamasına rağmen, Play-Off yolunda Türk Telekom, İstanbul BŞB ve Trabzon MP ile aynı yenilgi sayısına ulaşan Beşiktaş’ta Play-Off’a kalamama tehlikesi ciddi anlamda hissedilmeye başladı.
 
 
Zirveye ulaştığı noktada altı maçlık bir galibiyet serisi elde eden Kara Kartal, 14.haftadaki Anadolu Efes maçındaki 77-78’lük yenilgiyle birlikte mağlubiyet serisine başladı. Zorlu fikstürün de etkisiyle sırasıyla Fenerbahçe Ülker ve Darrüşşafaka Doğuş’a yenilen siyah beyazlılar, sakatlıklar ve yavaş yavaş düşüşe geçen performansın da etkisiyle ardından gelen Türk Telekom, Royal Halı Gaziantep, Trabzon Medical Park ve son olarak da kendi sahalarındaki Tofaş maçlarından mağlup ayrıldılar.