29 Haziran 2014 Pazar

Ömer Aşık ve Pelicans takası hakkında

NBA’deki temsilcilerimizden Ömer Aşık’ın son birkaç gündür kulisleri meşgul eden takas dedikoularıyla ilgili gelişmeleri beklerken, takası iki ekip ve Ömer açısından inceleyemek istedim. Şimdi öncelikle takasın detaylarını hatırlayalım: Gözünü kadrosuna eklemek için James ve Anthony’e diken Rockets, salary cap’ini rahatlatmak adına elinden çıkarmaya çalıştığı Ömer’i ve 1.5 milyon doları New Orleans Pelicans’a gönderirken, Pelicans’tan da 2015’teki 4-19. sıra aralığındaki draft hakkını alacak.
 
 
Takasın gerçekleşmesi durumunda, akabinde Jeremy Lin’i de elden çıkarmaya çabalayacak olan Rockets’ın, bu iki hamle sonrası Carmelo Anthony ya da Lebron James’ten birini kadroya dahil etmeye niyetlendiği biliniyor. Bu durumda Beverley – Harden – Parsons – James / Anthony – Howard beşiyle daha iddialı bir Rockets izleyeceğimizden şüphe yok. Fakat kadro derinliğini de düşürdükleri gözden kaçmamalı. Lin takasında bu konuyu da göz önünde bulunduracaklardır sanırım.

24 Haziran 2014 Salı

Avrupa transfer piyasası kızışıyor!


Avrupa'daki liglerin yavaş yavaş sona yaklaşmasıyla (İspanya ve İtalya'da final serileri oynanıyor), Avrupa'daki transfer piyasası da iyice kızışmaya başlıyor. Birçok takım yeni sezon çalışmalarına harıl harıl başladı. Biz de bu çalışmaları sizler için derledik.

Öncelikle ülkemizde gelecek sezon uygulanacak yabancı kurallarını sizlere hatırlatalım. Bu yeni sezonda ülkemizde takımlar kadrolarında altı yabancı bulundurabilecekler ve 15-21 yaşları arasında en az üç sene Türkiye'de yetişmiş oyuncular da yerli oyuncu sayılacaklar.

Bu kurallarla birlikte, tabii ki bir kaç belirsizlik de açığa çıktı. Bu belirsizlikler takımların transfer politikalarını da etkileyeceği için belirtme gereği duyuyuyoruz. Yeni kurallarla birlikte, daha önceden Türk vatandaşlığı verilen Keith Simmons, Erwin Dudley, Micheal Wright ve Emir Preldzic gibi oyuncuların haklarının ellerinden alınması gündeme geldi. Ancak uluslararası hukuktaki ''verilen hak geri alınamaz'' maddesinden yola çıkarsak, bu oyunculara verilen Türk vatandaşlığı hakkı geri alınamaz. Özellikle de milli takımda da oynamış olan Emir Preldzic'in durumunun ne olacağı bizi gerçekten meraklandırıyor. Tabii, Emir Preldzic konusunda bir belirsizlik de ''Home Grown Player'' statüsünde oynayıp oynayamayacağının bilinmemesi. Hatırlayacağınız üzere Emir Preldzic, Türkiye'ye 18 yaşında gelmişti. Ayrıca Galatasaray'ın altyapısında oynayan Kristjan Nikolov'un da yerli statüsünde oynayabileceğini belirtelim.

Avrupa'da neler yapacakları çok konuşulan oyuncular ile başlayalım;

Keith Langford -- Galatasaray, Barcelona, Anadolu Efes
Şu anda ülkemizde mücadele eden isimlerin dışında, devşirme oyuncular ile ilgili kararları bekleyen bir başka isim de şu günlerde Emporio Armani Milano ile İtalya Ligi Finalleri'nde mücadele eden Keith Langford. Bildiğiniz üzere Keith Langford'ın Türk pasaportu alıp, Dünya Şampiyonası'na katılacağı haberleri -ne kadar istemesem de- mevcut. Bu da tabii ki yüksek bütçeli takımlarımızın iştahını kabartıyor. Dedikodulara göre Anadolu Efes ve Galatasaray, Keith Langford ile bir hayli ilgileniyolar. Ancak Galatasaray'ın, Langford ile anlaştığı söylentileri de mevcut. Zaten düşündüğümde, Anadolu Efes'in yeni coach'u Dusan Ivkovic'in Keith Langford gibi takıma zarar da verebilecek bir oyuncuyu isteyeceğini sanmıyorum. Keith Langord ile ilgilenen bir diğer takım da Barcelona ve Langford transferinin İtalya'daki final serisi bittikten sonra netlik kazanacağı söylenmekte.

Vassilis Spanoulis -- Galatasaray, Barcelona
Yunanistan final serisindeki berbat oyunu, Olympiakos'daki huzursuzluk ortamı ve taraftarların evini basmasından sonra Vassilis Spanoulis'in Pire takımında daha fazla kalmak istemediği konuşuluyordu. Ancak Spanoulis'in transferinde büyük pürüzler var. Spanoulis her ne kadar ayrılmak istese de (bunun doğruluğundan bile emin değiliz) sözleşmesi devam ediyor ve kulübü Olympiakos kapıyı 2 milyon Euro'luk buy-out parasıyla açıyor (bunlar da söylenti). Üstüne üstlük, bu iddialar Spanoulis'in menejerir Misko Raznatovic'e sorulduğunda, Raznatovic'in yanıtı ''This is the funniest, what I heard this summer'' yani '' bu yaz duyduğum en komik şey'' oldu. Ayrıca kendisiyle kimsenin konuşmadığını ve Spanoulis'in Olympiakos ile iki yıllık sözleşmesi daha olduğunu belirtti. Ne kadar zor olsa da, Olympiakos'un yıldızı ile adı geçen takımlar Galatasaray ve Barcelona.

Milos Teodosic -- Barcelona, Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes
''Kaybeden yıldız'' Milos Teodosic'in de sözleşmesi sona eriyor. CSKA'da geçirdiği sezonlarda yaşadıklarından sonra CSKA'da kalması beklenmiyor. Milos Teodosic ile en yakından ilgilenen takım,  bu yaz 1-2 pozisyonundaki neredeyse her oyuncuya sulanmaya çalışan Barcelona. Barcelona'nın Milos ile şimdiden anlaştığı konuşuluyor. Teodosic ile ilgilendiği iddia edilen diğer takımlar ise temsilcilerimiz Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes. Anadolu Efes'in Zoran Planinic'in kontratından kurtulmasının çok zor olduğunu düşünürsek, Fenerbahçe Ülker'in ilgili olduğu haberi, daha elle tutulur bir gelişme. Fenerbahçe'nin oyunkurucusu Bo McCalebb'in sözleşmesi sona eriyor ve UNICS Kazan ile anlaştığı haberleri var. Bu durumda da Fenerbahçe'nin oyunkurucu ihtiyacı ortada. Bakalım neler olacak.

Thomas Heurtel -- Fenerbahçe, Barcelona
Şaka değil, genç Fransız Heurtel'in de adı Barcelona ile anılıyor ancak yukarıda saydığımız isimler dururken Barcelona'nın, Heurtel'e olan ilgisinin çok da yüksek seviyelerde olmadığını tahmin edebiliriz. Uzun süredir Thomas Heurtel'in Fenerbahçe Ülker'e geleceği konuşuluyor ancak bunların hepsi sadece birer dedikodudan ibaret konumda.

Dario Saric -- Anadolu Efes, NBA
Son yılların en iyis draftı olarak kabul edilen 2014 NBA Draftı, 26 Haziran'da yapılacak ve Dario Saric de ilk 15 sıra içerisinde seçilmesi beklenen isimlerden biri - ki bence daha yüksek sıraları hak ediyor -. Dario Saric, 20 yaşında. Avrupa'nın en önemli yıldız adayı konumunda. Bu sezon takımını Adriyatrik Ligi şampiyonluğuna taşıdı ve ligin MVP'si seçildi. Hırvatistan Ligi Finalleri'nde de takımı Dinamo Zagreb maçı kaybetse de insanüstü performanslar ortaya koydu ve geleceğinin ne kadar parlak olduğunu bizlere gösterdi. Draftan hemen önce Anadolu Efes ile 2 artı 1 yıllık bir sözleşmeye imza attığı konuşuluyor, henüz resmi bir açıklama olmasa da transfer bir çok kaynakta tamamlanmış olarak gözüküyor. Bize de Avrupa'nın en önemli yeteneğini iki yıl boyunca ligimizde izlemek düşecek anlaşılan. Unutmadan konuşulan rakamları da aktaralım, Anadolu Efes'in Saric'i 1.2 milyon dolara kadrosuna kattığı konuşulmakta, Saric'in NBA çıkış fiyatı ise 800 bin dolar olacak.

Nenad Krstic -- Anadolu Efes
Nenad Krstic de CSKA Moskova'da aradığını bulamayan oyunculardan sadece biri. Bu sezon onun da kontratı bitiyor ve Ivkovic'in takımı Anadolu Efes ile anılıyor. Bir çok kaynağa göre Sırp oyuncu Anadolu Efes ile iki yıllık kontratın altına imza atmaya çok yakın.


Oyuncu bazında, inceledik şimdi de takımlara tek tek bakalım;

Anadolu Efes
Takımda sözleşmesi devam eden oyuncular  Deniz, Doğuş, Birkan, Cedi ve Planinic idi. Antrenör olarak deneyimli Dusan Ivkovic ile anlaştıktan sonra ilk hamleleri Olympiakos'tan Kostas Perperoglu ile 2 yıllık sözleşme imzalamak oldu. Daha sonrasında Panathinaikos'tan ayrılan Gabon'lu Stephane Lasme'nin de takıma katıldığı resmen açıklandı. Dario Saric ve Nenad Krstic transferlerinde de yukarıda bahsettiğimiz gibi anlaşma sağlamaya çok yakınlar, ya da sağladılar ancak resmi açıklama gelmedi. Anadolu Efes'in ayrıca Tofaş'ta forma giyen genç uzun forvet Samet Geyik ile de anlaştığı iddia ediliyor.

Banvit
Banvit'de oyuncu transferi konusunda gelişme yaşanmasa da, koçları Dimitris Itoudis'i, Avrupa'nın devi CSKA Moskova'ya kaybettiler. Bakalım normal sezonu birinci tamamladıkları bir yılın ardından, yeni gelen koç bu başarıyı devam ettirebilecek mi. Banvit gibi başarıyla yönetilen bir kulübün iyi bir baş antrenör seçimi yapmasını bekliyorum.

Beşiktaş
Beşiktaş'ta Muratcan Güler, Doğukan Şanlı, Kartal Özmızrak ve Ryan Broekhoff'un sözleşmeleri devam ediyordu. Chris Lofton ile sözleşme yenileme çalışmalarında bir ara ufak pürüzler çıksa da yeni sözleşme üzerine anlaştılar. Ayrıca transfer dönemine hızlı başlayıp Galatasaray'dan Engin Atsür, TED Ankara Kolejliler'den Caner Erdeniz ve Çin Ligi'nden JaJuan Johnson ile sözleşme imzaladılar. Transferleri gayet yerinde ve başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Engin'in sakatlık sorunları sıkıntı yaratmadığı takdirde yabancı haklarını uzun forvet ve pivot pozisyonlarında kullanmak Beşiktaş adına gerçekten faydalı olacaktır.

Galatasaray
Galatasaray'da yabancı oyuncular konusunda bir belirsizlik hakim. Yabancı oyunculardan sadece Zoran Erceg'in sözleşmesi devam ederken, özellikle Arroyo ve Jamon Gordon'un gelecekleri belirsiz. Transferler de bu oyuncuların geleceklerine göre şekil alacak. Şimdilik sadece Furkan Aldemir ile sözleşme yenilediler.

Karşıyaka
Koç Ufuk Sarıca ile yeniden anlaşma sağlanmasından sonra, Karşıyaka'da kadroyu bir arada tutma çalışmaları başladı. Bobby Dixon ile tekrar anlaşma sağlanırken, Jon Diebler ile de anlaşma sağlanmaya yaklaşıldı. Esteban Batista ve Can Altıntığ'ın gelecekleri hala belirsiz konumda.

Royal Halı Gaziantep
Transfer döneminin Trabzonspor ile birlikte şimdiye kadarki en hareketli takımı Royal Halı Gaziantep oldu. Şu ana kadar Cory Higgins ve Paul Harris ile resmi olarak anlaşma imzalandı. Cedric Simmons, Chris Lofton, Doron Perkins gibi isimlerle de görüşmeler yapıldı ancak anlaşma sağlanamadı. Gaziantep'in belli bir bütçeye sahip olduğu yaptığı transfer görüşmelerinden de anlaşılabilir. Gaziantep'den daha bir çok hareket izleyeceğiz gibi görünüyor.

Trabzonspor
Medical Park'ın sponsorluğunda takımlarını neredeyse tamamen oluşturdular. Dwight Hardy, Sean Marshall, Novica Velickovic ve Cedric Simmons gibi isimlerle anlaşıp, koç Hakan Demir ve Tutku Açık'ı takımda tutmayı başardılar. Merakla daha neler yapacaklarını bekliyoruz.

Darüşşafaka Doğuş
TB2L'den bu sezon çıkan Darüşşafaka'nın bütçesinin büyüklüğünü hepimiz biliyoruz. Oyuncu bazında  bir hareketlilik şu anda görünmese de, koç Orhun Ene takımdan ayrıldığını açıkladı. Onların da yapacaklarını merakla bekliyoruz.

Uşak Sportif
TBL'de yönetim açısındandan en iyi kulüplerden biri olan Uşak Sportif yine akılcı ve ekonomik hamleler ile sezon başladı. Yabancı oyuncuları Chris Warren, Justin Carter ve Miha Zupan ile yeniden anlaşan Uşak Sportif ayrıca TB2L'nin asist kralı Rahim Rızvanoğlu ile de sözleşme imzaladı. Bu sezonki play-off'un ardından, gelecek sezon neler yapacaklarını merakle beklediğim takımlardan biri olacak Uşak Sportif de.

DİĞER TRANSFERLER;
Ülkemizi ilgilendirmeyen, diğer transferlere bakacak olursak da;

Anton Gavel -- Bayern Münih
Oliver Lafayette -- Olympiakos
Pops Mensah Bonsu -- Olympiakos
Darius Washington -- CEZ Nymburk
Joffrey Lauvergne -- Khimki
Rodrigue Beabouis -- Le Mans
Dusko Ivanovic (koç) -- Panathinaikos



15 Haziran 2014 Pazar

Olaylı Partizan - Kızılyıldız derbisi gorüntüleri

Sırbistan Basketbol Ligi Play-Off Finali'ne olaylar damgasını vurdu. Maçın son çeyreğinde bir pota altı mücadelesinde çıkan olaylar sonucu yumruklar ve tekmeler havada uçuşurken, diskalifiyeler sonrası Partizan üç, Kızılyıldız ise beş kişiyle sahada kaldı. Tribünler boşaltıldıktan sonra devam eden maçta iki takımdan da birer oyuncu beş fauller kenara alınınca maçı Kızılyıldız dört, Partizan iki kişiyle tamamladı. Bu arada beşe karşı üç kişiyle oynayan Partizan maçı dengeye getirmek için oldukça fazla gayret gösterse ve beraberlik şanlarını yakalasa da karşılaşmadan 97-88 Kızılyıldız galip ayrıldı. Maç sonrası diskalifiye olan oyunculara gelecek cezalar merak edilirken, Sırp Federasyonu'nun nasıl bir karar vereceği merak konusu.

Haberin devamında olaylarla ilgili görüntüleri ve olaylar sonrası onyanan 6-7 dakikalık maçın videosunu görebilirsiniz.

Spurs sahaya kupa için çıkıyor

NBA Play-Off final serisinin beşinci maçı öncesi, seri öncesi tahmin edilenin aksine San Antonio Spurs kendi evinde henüz beşinci maçta şampiyonluğunu ilan etmeye çok yakın. Final serisinde San Antonio’da oynanan ilk iki maç sonrası saha avantajını Heat’e kaptıran Spurs’ün beşinci maçta AT&T Center’a seriyi uzatabilmek için çıkacağı tahmin edilmekteydi. Fakat Airlines Arena’da öyle iki maç izledik ki, Parker & Duncan ve arkadaşları, Lebron & Wade ve arkadaşlarına sahayı dar ettiler. İki maçın da öyle bir seyri oldu ki, Heat taraftarları dördüncü çeyreğin ortasından itibaren salonu terketmeye başladılar.


Şimdi geldik beşinci maça. AT&T Center’da kendi taraftarı önünde beşinci maça çıkacak olan Spurs’un seride 3-1 üstünlüğü var. Heat için son şans olacak. Bundan sonra hata yapma ve geri adım atma lüksleri yok. Muhtemelen ilk çeyrekten itibaren saldıracaklar ve tüm güçleriyle savunmada geri adım atmamaya çalışacaklardır. Miami’deki iki maçta da oyunlarını sertleştirip kontrolü ele geçirdikleri anlar olmuştu; fakat rakip sahada oynarken, tüm maça bu performansı yaymak hiç kolay olmayacaktır. Konsantrasyonun azaldığı, yükün sadece Lebron ve Wade’in sırtına bindiği anlar Heat için tehlikeli olduğu gibi Spurs’un de kovaladığı zayıf nokta olacaktır. Sonuçta Duncan & Parker önderliğinde Ginobili, Leonard gibi isimlere sahip Spurs maçın herhangi bir kısmında çift haneli farka ulaştığı noktada Heat’in süper yıldızları ağzıyla kuş tutsa bile geri dönüş fırsatını yakalayamazlar. Bu gece final serisinin beşinci maçını sakın kaçırmayın. Her türlü pişman olmayacaksınız. Ya Miami’nin geri dönüş yapıp seriye tutunduğu bir maç izleyeceksiniz ya da en azından sezonun son maçını kaçırmamış olacaksınız.

14 Haziran 2014 Cumartesi

CSKA şampiyon oldu Messina bıraktı


VTB Ligi Play-Off Final serisi üçüncü maçında dün Nizhny Novgorod'u 82-66 yenerek 3-0 ile şampiyonluğa ulaşan CSKA Moskova'da baş antrenör Ettore Messina görevi bıraktığını açıkladı. Oldukça kolay geçen final serisinin üçüncü maçı sonrası görevi bıraktığını açıklanan Messina, Euroleague Final Four'undaki hayal kırıklığı sonrası kazandığı VTB şampiyonluğu ile taraftarlara teselli niteliğinde bir başarı armağan etmiş oldu. Messina'nın görevi bırakmasında NBA'de görev alacak olmasının da etkili olabileceği kulislerde dolaşan söylentiler arasında. Söylentilerde adı geçen takımların Utah Jazz ve Los Angeles Lakers var. Tabi her ne kadar yönetim tarafından yalanlansa da Spurs asistan koçluğunun da ihtimal dahilinde olduğunu da belirtip noktayı koyalım.

12 Haziran 2014 Perşembe

Seri 2-2 Basketbol "sıfır"

Beko Basketbol Ligi Play-Off Final serisinin dördüncü maçını geride bırakırken, Abdi İpekçi’de ezeli rakibi Fenerbahçe Ülker’i 88-82 yenen Galatasaray Liv Hospital seride durumu 2-2’ye getirdi. Bu iki takımın rekabeti söz konusu olduğunda her türlü sporda olduğu gibi, sahada oynanan oyundan çok spor dışı yaşananları konuştuğumuz seride  iki takım da kendi sahasındaki maçları kazanmasını bilirken, beşinci maçın ciddi anlamda bir sinir savaşı şeklinde geçeceği de net bir şekilde ortaya kondu.



Maçın analizinden önce geride kalan dört maç sonrası akılda neler kaldı diye soracak olursanız, farklı kişilerden şu cevapları alırsınız:
Hakemler: İki takım taraftar ve yöneticilerinin de deplasmanda oynadıkları maçlarda hakem yönetimlerinden şikayetçi olmaları
Olaylar: Dört maçta da yayıncı kuruluşun zaman zaman ses ayarlarıyla oynamak zorunda kalmasına neden olan koro halinde küfürler.
Özellikle son maçta zirve yapan, taraftarın sahaya müdahalesi ve hakemlerin soyunma odasına gitmeleri. Tabi burada haklı olan bir taraf arama çabasına girmeyeceğim. Zira bir tarafta tribünlerde görmek istemediğimiz olaylar; diğer tarafta da basketbolun önüne geçip ilgi odağı olmaya çalışan hakemler oldukça hangi tarafın haklı olduğunu düşünmenin çok bir anlamı olmuyor.
Saha içindeki kavgalar: Bu tip maçların atmosferi farklıdır; sahada dik durmak gerekir. O yüzden ufak tefek tartışmaların olması kaçınılmaz; fakat durum artık öyle bir hal aldı ki, oyuncular en ufak bir kıvılcımı bekler oldular. Özellikle belli oyuncular gerek rakibi, gerekse taraftarı tahrik etmek adına hareket ediyorlar. Sahada basketbol adına yaptığından çok, rakibi ve rakip taraftarı çileden çıkarmaya yönelik hareketler yapan oyuncu sayısı artmakta.

8 Haziran 2014 Pazar

Abdi İpekçi'de kazanan Cimbom oldu:73-64

Beko Basketbol Ligi final serisinin üçüncü maçı bugün Apdi İpekçi Spor Salonu’nda oynandı. Çok fazla ince detaylara girmeden Fenerbahçe – Galatasaray ezeli rekabetini bir kez daha parkeye taşıyan ezeli rekabetin üçüncü maçı ve serinin kalanı üzerinde birkaç satır karalayalım.
 
 
Maça geçmeden önce üzülerek belirtmeliyim ki, maç öncesi gerek demeç gerekse tutumlarıyla gerilimi artırmaya çalışan ve bundan beslenen bir kısmın istedikleri doğrultusunda birkaç tatsız olay yaşandı ve Abdi İpekçi girişinde hakemlere yönelik saldırı ve tribünlerdeki küfürler yine basketbolun maça 0-10 geride başlamasına neden oldu. Az önce twitterda gezinirken #AhlakiYozlaşma hashtaginin TT olduğunu gördüm. Sonra da maç sonrası twitterda karşılıklı atışma küfürleşmeler karşısında basketbolun da bu yozlaşma için de eriyip gittiğini üzülerek görmekteyim.
Maça dönecek olursak, ikinci maçla birlikte Galatasaray Liv Hospital’de izlemekte olduğumuz yükseliş bu maçta da devam etti. Maça sert savunmayla başlayıp Fenerbahçe’yi art arda top kayıplarına sürükleyen sarlı kırmızılılar, Melih ve Bjelica’dan gelen – ki Melih’inkiler cidden ekstraydı- katkılar hariç rakibe zor anlar yaşattılar. Öyleki Fenerbahçe’nin ilk 6 dakikada rakip potaya atabildiği şut sayısı (dikkatinizi çekerim; soktuğu demiyorum, denediği) sadece 4’tü. Sarı lacivertlileri oyunda tutan ise Melih’in 11 sayılık, Bjelica’nın da 8 sayılık serileri ile gelen çıkışlar oldu. Galatasaray ise Erceg ile iyi başladığı maçta, Cenk’in kenardan gelip savunmayı canlandırması sayesinde Arroyo’nun 19 dakika 0 sayı, 1 asistle oynadığı devreyi 2 sayı ile önde kapattı.

Konak Belediyesi'nin çekilme söylentileri

TKBL takımlarından Konak Belediyesi’ni henüz resmi olarak açıklanmasa da, büyük olasılıkla önümüzdeki sezon Kadınlar Basketbol Ligi’nde izleyemeyeceğiz. Belediye seçimleri ile bir kadın belediye başkanını dümene geçiren Belediye’nin ilk aksiyonlarından biri kadın basketbol takımının faaliyetlerine son vermek oldu. Henüz karar resmi olarak açıklanmasa da basketbol kulislerinde kesin gözüyle bakılan bu çekilme sonrası İzmir’in TKBL’de takımı kalmadı. Konak Belediyesi bu sezonu averajla Ceyhan Belediyesi’nin üzerinde tamamlayıp kıl payı düşmekten kurtulmuştu.


Zaman zaman belediyelerin dolu para harcayıp üst liglere takım çıkarmasının karşısında olan biri olarak bu kararı kulüp takımları yönünde olumlu bulsam da, takımın yarışmacı haklarının bir başka kulübe devredilmemiş olması ve bu şekilde İzmir’in kadınlar liginde temsil edilmeyecek olmasını da anlamakta güçlük çekiyorum. Görülen o ki, Konak Belediyesi takımı çekmekten öte spor faaliyetlerine ve İzmir sporuna desteğe son verecek gibi. Basketbol adına gerçekten üzücü.